Kuvayi Milliye Kurtuluş Savaşı Destanı-Nazım Hikmet Sahnede!!!

k1-1130x430

“en bilgin aynalara

en renkli şekilleri aksettiren onlardır.

asırda onlar yendi, onlar yenildi.

çok sözler edildi onlara dair

ve onlar için :

zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur,

denildi.

(Nazım Hikmet Ran, Kuvayı Milliye Destanı’ndan)

Anadolu’nun işgali sonrasında verilen mücadeleyi anlatmak için çok söz edilmiş, çok şeyler yazılmıştır. Bundan sonra da çok söz edilecek çok şey yazılacaktır. Ancak hiçbiri Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı gibi az sözle çok şeyi büyük bir duygu yoğunluğu ile anlatamayacaktır. Nazım Usta yurdun dört bir tarafına götürdüğü yurtseverlik coşkusu ve ışığı ile destanı kaleme almış. Destan’ın sonunda yazan “939 İstanbul Tevkifhanesi, 940 Çankırı Hapisanesi, 941 Bursa Hapisanesi” notundan üç farklı hapishanede kaleme alındığı anlaşılıyor.  Kuvayi Milliye Destanı’nda; yıllardır ezilen, sömürülen, ölen, bedel ödeyen ve tüm bu zulümler karşısında sinen, susan Anadolu halkının zincirlerini kırarak yeniden doğuşu ve emperyalizme karşı zaferi anlatılıyor.

k2-1130x430

Usta’nın “ lâyığınca olmadı bu kitap” diyerek bitirdiği, bizce emperyalizme karşı mücadeleye de Nazım Usta’ya da layık olan bu eseri layığınca sahnelemek için Tiyatro 2000 kolları sıvamış ve  Zeliha Berksoy’un yönetiminde sahneye koymuş.  Oyunun yönetmeni olan Zeliha Berksoy aynı zamanda anlatıcı olarak da karşımızda. Zeliha Berksoy dışındaki diğer oyuncular ise Devrim Evin, Mehmet Ali Kaptanlar, Tamer Levent, Yurdaer Okur, Cenk Sözeri, Nişan Şirinyan ve Efe Tunçer. Destan’ın zaman zaman monolog halinde zaman zaman ise diyalog halinde seslendirilmesi şeklinde kurgulanmış bir oyun izliyoruz. Nazım Hikmet’in yazdığı orijinal metne sadık kalınmış, herhangi bir senaryolaştırma ya da uyarlamaya gidilmemiş.  Oyunun başında ve devamında büyük Ressam Abidin Dino’nun Kurtuluş Savaşına ilişkin eserleri sinevizyona yansıtılıyor. Ayrıca, Muammer Sun’un Kurtuluş Senfonisi de  destana eşlik ediyor.

“onlar ki toprakta karınca,
suda balık,
havada kuş kadar
çokturlar;
korkak,
cesur,
câhil,
hakîm
ve çocukturlar
ve kahreden
yaratan ki onlardır,
destânımızda yalnız onların mâceraları vardır.”

dizeleriyle başlayan destan, aynı dizelerle sona eriyor.

Büyük Usta’nın büyük eserini farklı bir anlatımla dinlemek isteyenlere Kuvayi Milliye-Kurtuluş Savaşı Destanı isimli oyunu kaçırmamalarını öneriyoruz.

k6-1130x430

Bilet satın almak ve daha detaylı bilgi edinmek için;

http://www.biletix.com/etkinlik-grup/74688750/ISTANBUL/tr

27 Ekim Pazartesi günü prömiyerini gerçekleştirecek bu harika oyunu tiyatroseverlerin mutlaka izlemesini öneriyor, tiyatro ve sanat dolu günler diliyoruz!!!

Oyunun Künyesi;
Yöneten: Zeliha Berksoy
Müzik: Muammer Sun
Oyuncular: Zeliha Berksoy, Devrim Evin, Mehmet Ali Kaptanlar, Tamer Levent, Yurdaer Okur, Cenk Sözeri, Nişan Şirinyan, Efe Tunçer
Dış ses: Payidar Tüfekçioğlu
Müzik direktörü: İlteriş Sun
Işık: Yakup Çartık
Makyaj: Mira Civelek
Görüntü: Muammer Bozkurt
Dekor, kostüm: Gökhan
Prodüksiyon: Ali Barışık

10715741_1538757016338668_157149145_n

Adil Anlama haberidir.

Kurtuluş-Savaşı-Destanı-1130x430

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir